Mandarinková máta má aroma po mandarinkách. Použití je obdobné jako u máty peprné. Máty s ovocným aroma jsou vhodné na přípravu desertů, nápojů pro děti a pro ty , kteří mají rádi jemnější chuť mentolu.
Výška rostliny: 60-70 cm
Doba květu: Červen, Červenec, Srpen, Září
Náročnost: slunce, vlhko, propustné půdy, nenáročné
Cena: 25 Kč
Velikost kontejneru: 9x9x8cm
Mladé vrcholky natě se spolu s listy otrhávají několikrát od června do září, vždy před rozkvetením a za suchého počasí. Suší se v dobře provzdušněných prostorech při teplotě do 35°C.
POUŽITÍ: Ze sušených listů se v horkých dnech může připravit osvěžující čaj. Čerstvé listy se přidávají do salátů, k rybě, sýru a tvarohu. Tvoří základ mátových omáček, používá se jako jedlá ozdoba moučníků, zmrzliny a čokoládových zákusků. Je také ochucovadlem a vonnou látkou potpourri, likérů, léků, tabáku a zmrzliny.
Léčebně se používá k mírnění bolesti, zejména pro příznivý účinek mentolu na potlačení citlivosti nervových zakončení. K podpoře vylučování žluče při trávení, proti průjmu a plynatosti.
Léčivé účinky mají i další pěstované a divoce rostoucí druhy máty.